Marhaszelet "tõkepénzes" módra

2011-09-18

sponsored links


Nagyon érdekes, hogy a 19. században hazánkban tevékenykedõ francia szakácsok ismerték fel elõször, mit kell tenni a magyar konyha érdekében. Az uralkodó osztrák?francia hatás úgy ellensúlyozható, hogy az úri és az ipari konyhák választékát népi ételekkel kell fölfrissíteni. A paraszti ételek fûszeres, nehéz és zsíros voltát elõzõleg "megszelídítették". Ezáltal egyéni stílusú magyar gasztronómiát lehetett elõvarázsolni.
A francia származású id. Marchal József volt az egyik elsõ útmutató. Már egészen fiatalon III. Napóleon alkalmazásában ált, s annak udvarában sajátította el a szakácsmesterséget. Késõbb a cári udvarnak, majd Albrecht fõhercegnek a konyhájára került. Pesten 1863-ban telepedett le, ide Esterházy herceg hívta. Elõször a Nemzeti Kaszinó konyháját vezette, majd az Angol Királynõ Szálló tulajdonosaként a legkiválóbb szakácsok seregét képezte ki. Marchal a magyaros ételek emészthetõségén akart javítani és ízükön lágyítani. Ezért a sertészsírt más zsiradékokkal helyettesítette. Mérsékelte a hagyma és a csípõs paprika mennyiségét, s az ételek jellegét tejföllel és tejszínnel finomította.
Munkásságával olyan tekintélyt szerzett, hogy 1867-ben az õ vezényletével rendezték meg a kiegyezést követõ koronázás ebédet a Vigadó termeiben, híres külföldi szakácsok közremûködésével. Az étlapon a bélszínszeletet ...

Folytats a blogon ... reformkorikonyha.blogspot.com/2011/09...

sponsored links

Keres?s